ΤΕΧΝΕΣ

Τέχνες

Μέσα από την τέχνη τα παιδιά δημιουργούν, γνωρίζουν νέα υλικά και τεχνικές, μαθαίνουν να συνεργάζονται, αρχίζουν να κατανοούν ότι η τέχνη είναι μέσο έκφρασης των συναισθημάτων τους και τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και υιοθετούν θετικές στάσεις προς τις διάφορες μορφές της τέχνης και τα εικαστικά επαγγέλματα. Ακόμα στο παιδί δίνονται ευκαιρίες ώστε να καλλιεργηθεί οπτική και αισθητική του αντίληψη, να αποκτήσει συντονισμό και επιδεξιότητα στις κινήσεις του και να αρχίσει να διακρίνει το ωραίο στη φύση, στο περιβάλλον και στα τέχνης συνολικά.

Οι μικροί θεατρίνοι εν δράσει

Η δραματοποίηση και το θεατρικό παιχνίδι είναι ένας πολυμορφικός τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων, των βιωμάτων και των εμπειριών των παιδιών. Μέσα από δραστηριότητες αυτοσχεδιασμού, παντομίμας, κουκλοθεάτρου, παίξιμο με μάσκες αλλά και προετοιμασία και συμμετοχή σε οργανωμένες θεατρικές παραστάσεις, τα παιδιά απελευθερώνονται, γνωρίζουν τον εαυτό τους, το σώμα τους, επικοινωνούν, συνεργάζονται και μέσα από την ανάληψη ρόλων αναπαριστούν σκηνές της καθημερινής ζωής εμπλουτίζοντας τες με στοιχεία από τον κόσμο της φαντασίας τους. Όλα όσα γνωρίζουν γίνονται με βίωμα.

Ας παίξουμε κουκλοθέατρο

Μια ιστορία, ένα ποίημα, ένα παραμύθι ή μια απλή ανακοίνωση, μπορεί να ζωντανέψει μέσα από το κουκλοθέατρο. Τα παιδιά αναπτύσσουν έντονη συναισθηματική σχέση με τις κούκλες. Το κουκλοθέατρο δεν είναι μόνο ένας τρόπος διασκέδασης. Είναι και ένας τρόπος έκφρασης, μέσο διδασκαλίας, επικοινωνίας και ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας.

Στη μουσική

Αρχικά τα διάφορα μουσικά στοιχεία (όπως ο ήχος και οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους δημιουργείται, η ένταση, η χροιά, η διάρκεια, ο ρυθμός κλπ.) εξερευνώνται και διακρίνονται μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, με τρόπο βιωματικό. Παράλληλα, ανακαλύπτουν τρόπους να οργανώνονται σε μικρές ομάδες και με τη βοήθεια των μουσικών οργάνων να παίζουν μουσική αυτοσχεδιάζοντας. Μέσα από την ακρόαση επιλεγμένων μουσικών κομματιών αλλά και από την εκμάθηση τραγουδιών τα παιδιά μαθαίνουν να γίνονται ενεργητικοί και υποψιασμένοι ακροατές, καλλιεργώντας το μουσικό τους κριτήριο.

Μουσικοκινητική αγωγή - Μοντέρνος χορός

Το πρόγραμμα της μουσικοκινητικής αγωγής στο Νηπιαγωγείο μας περιλαμβάνει παιχνίδια με συνδυασμό λόγου, κίνησης και ρυθμού, οργανωμένα και αυτοσχέδια. Ο λόγος «ντύνεται» με μουσική, η μουσική με κίνηση και μιμήσεις και η κίνηση με εικόνα, καταλήγοντας σε ένα ολοκληρωμένο κάθε φορά, μουσικό δρώμενο.

  • Επειδή το παν στη μουσικοκινητική είναι η συμμετοχή και η εμπειρία από τη βίωση των δρώμενων, είναι σημαντική η επαφή με τα μουσικά όργανα. Μέσα από αυτή την επαφή στοχεύουμε και στη σύνθεση αυτοσχέδιων έργων από τα ίδια τα παιδιά, γιατί πάνω από όλα η μουσική είναι έκφραση, επικοινωνία και δημιουργία!